Бұрышты Жалбыз
mentha piperita
mentha piperita
Бұрышты жалбыз (Mentha × piperita) — су жалбызы мен жасыл жалбыздың табиғи будандасуынан пайда болған хош иісті, көпжылдық шөптесін өсімдік. Ол алғаш рет 17-ғасырда Еуропада өсіріле бастағанымен, бүгінде бүкіл әлемде, әсіресе эфир майы үшін, кеңінен өсіріледі. Жалбыз эфир майы өсімдіктің жапырағы мен сабағынан су буымен айдау арқылы алынады және өзінің салқындататын, сергітетін әрі өткір ментолды иісімен ерекшеленеді. Бұл хош иіс парфюмерияда, әсіресе ерлерге арналған сергіткіш және таза иістерді жасау кезінде қолданылады. Ароматерапияда жалбыз майы зейінді арттыру, бас ауруын жеңілдету, тыныс жолдарын ашу және шаршауды азайту үшін кеңінен пайдаланылады.
Нота: бас.
Арома типі: сергіткіш, жалбыздық.
Арома профилі:
жасыл, сергітетін, салқындататын, жалбызды.
Үйлесімді: мирр мен басқа да шайырлар.
Эфир
Ғылыми атауы: mentha piperita.
Өсімдік бөлігі: жапырағы.
Экстракция: бумен дистильдеу.
Май сипаты: түссіз сұйықтық.
Медия
Bibliography
Listening to Scent: An Olfactory Journey with Aromatic Plants and Their Extracts. Jennifer Peace Rhind. 2014. Singing Dragon.
The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils: The Complete Guide to the Use of Oils in Aromatherapy and Herbalism. Julia Lawless. 1995. Element Books.
Perfume and Flavor Materials of Natural Origin. Steffen Arctander. 1962. Allured.
Images: Wikimedia Commons.